Klíma fűtésre, hőszivattyús klíma

Klíma fűtésre, légkondicionáló berendezések fűtésre történő alkalmazása     

Energiatakarékos fűtési megoldások a fűtésre optimalizált hőszivattyús klímaberendezések bemutatása.

Szinte minden napos kérdés, hogy lehet-e klímával energiatakarékosan fűteni a válasz az, hogy igen, nagyon is jól lehet. De akkor miért nem alkalmazzák Magyarországon többen, fűtésre a klímákat?

A leggyakoribb ok erre, hogy a legtöbb ember még sajnos azt sem tudja, hogy a klímával fűteni is lehet és azok közül, aki tudja, hogy fűtésre is lehet, használni a klímaberendezéseket a legtöbb azt mondja, hogy a klímával drága sok áramot fogyaszt és különben is van gáz.

Pedig az a helyzet, hogy egy átlagos hőszivattyús légkondicionálóval bizonyos feltételek mellett olcsóbb fűteni kb. 15%-al, mint a legmodernebb gázkazánnal.

Hogyan lehet ez?

Kérdezik ezt sokan, úgy, hogy egy klímaberendezés hőszivattyús elven fűt nem pedig úgy, mint a hagyományos fűtőtestek, amelyekben fűtőszál melegít és erősen fogyasztja az áramot. Egy hagyományos 3 kW teljesítményű olaj radiátor 3 kW áramot fogyaszt óránként, míg egy modern fűtő klíma ezzel szemben 0,6-0,7 kW áramot fogyaszt.

Hogyan működik a hőszivattyús klíma?

A klíma hűtési üzemmódban, a szobában elhelyezett beltéri egységben egy zárt körfolyamatban a hűtőközeg elpárolgásának köszönhetően felveszi a helység levegőének hőenergiáját és ez által hűti a levegőt. A klíma kompresszor az elvont hőenergiát kiszivattyúzza a szabadba és ott pedig a meleg levegőt egy magasabb hőmérsékleten a ventilátor segítségével leadja tehát fűt. Ez a körfolyamat egy váltó szelep segítségével megfordítható. Ebben az esetben kint vonja el a hőt a levegőből oly módon, hogy alacsonyabb hőmérsékleten párolog el a hűtőközeg, mint a levegő hőmérséklete tehát hűt és eközben hő energiát nyer a levegőből. És ezt a hőt egy magasabb hőmérsékletre és nyomásra emelve a kompresszor beszivattyúzza a helységbe és ott fűt. A kompresszor az elektromos energiát nem a hő előállítására használja, hanem a hő szivattyúzására, szállítására. Ezért van az, hogy a felhasznált villamos energiához képest akár 4-6 szór nagyobb fűtési energiát tud leadni.

Klíma fűtésre:

Fűtés klímával, hőszivattyús klíma működése.

A hagyományos légkondicionálók nem alkalmasak fűtésre?

A másik ok hogy miért nem használunk normál hűtő-fűtő klímaberendezések fűtési célra az, hogy nem is igazán alkalmasak egész télen át fűtési célra csak átmeneti időben. Egy átlagoshűtő –fűtő klímaberendezések fűtési teljesítménye 0 – 5 fok alatt erősen lecsökken és nem képes megfelelő fűtő teljesítményt leadni ez azért van, mert egyszerűen nem arra tervezték, hogy egész télen át nagy hidegekben fűtsön. Egy igazi fűtésre is alkalmas légkondicionáló akár -20-25 fokos külső hőmérséklet mellett is képes üzembiztosan fűteni.

Felmerül a kérdés, hogy melyik hőszivattyús légkondi alkalmas állandó fűtésre, és mi különbözteti meg a hagyományos fűtő klímától?

Bizonyára ön is hallott már a hőszivattyúról, főleg ha ezt az oldalt olvassa, valószínű érdekli ez a téma. A hőszivattyú feltalálója Sadi Carnot 1824 -ben Franciaországban adta meg az ideális termodinamikai kőrfolyamat leírását, ami meghatározza a hőszivattyú elméleti működését. A hőszivattyúk fűtésre való alkalmazása nem újdonság a zürichi városházát már 1938 óta hőszivattyúval fűtik. A hőszivattyú magyar úttörője és kutatója Dr. Heller László már az 1940-es évek elején javaslatot tett a parlament hőszivattyúval való fűtésére.

Hőszivattyús klímaberendezések

Manapság számtalan hőszivattyús megoldás áll rendelkezésre levegős, vizes földszondás, stb. De ami biztos, és ez tény, hogy bizonyos feltételek mellett a legjobb hatásfokú hőszivattyú a fűtésre is alkalmas inverteres klíma. Hogy miért? Azért mert nincs szükség közvetítő közegre a hő a legkevesebb hő lépcsőn, hőcserélőn keresztül jut el a szabadból a lakásba.

Egy fűtésre optimalizált klímaberendezés tulajdon keppen egy levegő-levegő hőszivattyú a hagyományos légkondicionálóktól sok tekintetben eltér, de az alapvető működésük nem különbözik.

Mik ezek a különbségek?

Elsősorban mindegyik fűtésre alkalmas légkondi inverteres berendezés. Nagyobb méretű hőcserélő felületekkel rendelkeznek tehát valamelyest nagyobb a beltéri és a kültéri egységek mérete. Speciális nagy hatásfokú hőcserélők, kompresszorok és ventilátorok alkalmazása. Egyéb kiegészítők és technikai megoldások valamint a gyorsabb leolvasztást elősegítő megoldások osztott hőcserélők, hő visszavezetés, hőtárolás. Akár -20 -25 külső hőmérsékleten is üzemel, és ami a legfontosabb, hogy ez le is legyen írva a készülék gépkönyvébe. Nagyon jó hatásfok, magas COP érték.

Klíma fűtésre:

Inverteres Panasonic fűtő klíma, állandó fűtésre alkalmas akár -25 fokig

Mit jelent COP érték?

A COP érték (coefficient of performance) azt mutatja, meg hogy a hőszivattyús klímaberendezés fűtés üzemmódban hány szoros hő teljesítményt ad le a felhasznált villamos teljesítményhez képest. Ez az érték mindig nagyobb egynél ezért a hőszivattyú minden esetben gazdaságosabban fűt, mint egy elektromos radiátor vagy hősugárzó.

Klíma fűtés fogyasztás?

Minél nagyobb a COP érték annál gazdaságosabban fűt a hőszivattyús klíma berendezésünk. Ha megnézzük, a mai energia árakat abból kiderül, hogy ha egy fűtő klímaberendezés COPértéke magasan, mint 2,75 akkor kedvezőbben fűthetünk klímával, mint gázzal. Abban az esetben, ha kedvezményes áramtarifát veszünk igénybe, akkor 2,1-es COP értéknél is gazdaságosabb klímával fűteni, mint gázzal. Ez jelentős energia megtakarítást jelenthet a klíma javára.

Érdemes inverteres klímával fűteni vagy inkább a gázfűtés a jó választás?

Természetesen, akinek a lakásában már modern kazán, radiátoros vagy padló fűtése van stb. annak nem éri meg a fűtési rendszert fűtő légkondicionálóra lecserélni. De amennyiben klímatizálni kell a lakást vagy esetleg üzletet, irodát annak érdemesebb lehet jó minőségű fűtésre is alkalmas inverteres klímaberendezést vásárolnia.

Saját tapasztalatból mondhatom, hogy egy hagyományos gázkazánnal fűtött átlagos családi ház normál szigetelés mellett a fűtési szezon 60-70%-át klímafűtéssel kiváltva akár 100.000.- Ft energia költséget is meg lehet spórolni. És ebben az esetben a készülék hamar visszahozza az árát.

Abban az esetben, ha ön új épületet épít, esetleg felújít vagy nem áll rendelkezésre gáz vagy nagyon költséges a bevezetés, vagy nincs kémény vagy költséges a kiépítés annak jó választás lehet hőszivattyús klímaberendezés telepítése. Mindamellett hogy fűtenek a klímatizálás is meg van oldva adott esetben ez igen költséghatékony akár rövidtávon is megtérülő beruházás is lehet.

Fűtés klímával milyen további előnyei vannak?

Gyors felfűtési idő:

Amennyiben ön klímával fűt abban az esetben nem kell az egész házat melegen tartani elég csak temperáló fűtést alkalmazni és csak azt a helységet gyorsan felfűteni  5-6 perc ahol éppen tartózkodni szeretne.

Rásegítő fűtés klímával:

Ha önnek hagyományos vagy esetleg padló fűtése van abban az esetben is jelentős energiát takaríthat meg, ha a klímát csak kiegészítő fűtésre használja. Ebben az esetben a gázfűtést csak temperálásra használja és a klímával csak ráfűt, az adott helységre ahol éppen tartózkodik. Ez főleg nappali vagy hálószobák esetében nagyon jó megoldás, nyáron meg kellemesen lehet hűteni is.

Légtisztító funkciók:

A légkondicionáló berendezések mindamellett, hogy kellemesen hűtenek és fűtenek légtisztító funkcióval is rendelkeznek.

Kényelem:

Gazdaságos és nagyon könnyen akár mobil telefonról vagy internetről WiFi hálózaton keresztül is szabályozható programozható, tiszta környezetkímélő fűtési megoldás a klímával történőfűtés.

Gyors szerelés:

A klímaberendezések gyorsan és viszonylag olcsón beszerelhetők a legtöbb esetben nem kell terv és engedély, szervízhálózat.

Kedvezményes áramszolgáltatás:

Az egész ország területén elérhető és egyszerűen igényelhető kedvezményes H (hőszivattyú) tarifa, ami jelentős kedvezményt biztosít az elektromos áram árából.

Fűtés klímával további előnyök:

  • nem áll fent szénmonoxid mérgezés veszélye
  • nem kell kémény az üzemeltetéshez
  • környezetbarát fűtési megoldás nincs közvetlen légszennyező hatás
  • hűtés és fűtés egy készüléken belül ezáltal olcsóbb telepítés és fenntartási költségek
  • kedvezményes áramtarifa
  • gyors telepítés