Típusok

Melyik klímát válasszam a klímatípusok közül?

Legtöbben a klímatípusok közül az oldalfali split klímát ismerik. Talán azért, mert ez a leginkább elterjedt kialakítás. Ugyanakkor a klímáknak a többféle kialakítása létezik, így sokféle speciális igényt is ki tudnak elégíteni. A jó választáshoz érdemes mindegyik típust röviden megismerni.

A klímatípusok

• Monoblokk klíma

Mindent egy dobozban. Ilyen klímatípusok közé tartozik pl. az ablakklíma és a mobil klíma is. Előnye, hogy nincs szükség csövezésre, kis szereléssel megoldható a bekötése. Gyorsan kiszedhető és áttelepíthető. Ugyanakkor hátránya, hogy általában alacsony a hatásfok és magasabb a zajszint, valamint az elhelyezését bonyolítja, hogy a falba, vagy nyílászáróba be kell építeni. Elsősorban olyan helyeken alkalmazható, ahol nincs lehetőség a kültéri egység elhelyezésére, Pl. műemlék épületeknél.

• Split klíma

A klímatípusok közül a split klíma összefoglaló néven azokat a berendezéseket jelenti, amelyeknél a beltéri és a kültéri hőleadás különálló egységben történik és a két egység között a hűtőközeget csövekben keringeti. A kültéri egység szinte minden esetben nagyon hasonló csak az a kérdés, hogy egy kültérihez hány darab beltéri csatlakozik. Ugyanakkor a beltéri egységek között jelentős eltérések vannak és többféle klíma igényre nyújtanak megoldást.

– Parapet klíma
Ablak alatt függőlegesen vagy a mennyezeten vízszintesen is elhelyezett split klíma beltéri egysége. Elsősorban tetőterek vagy más speciális helyiségek kiváló hűtési-fűtési megoldása, ahol a klímatípusok beltéri egysége nem helyezhető el a mennyezeten vagy az mint leggyakrabban, az oldalfalon.

 

 

 – Mennyezeti kazettás klíma
Álmennyezetbe építhető beltéri egységgel rendelkezik, melyből alig látszódik valami. Nagy légterű irodák, üzletek nagy teljesítményű berendezése.

 

– Oldalfali klíma
A leginkább ismert és elterjedt klíma megoldás. A helyiség oldalfalára kerül felszerelésre, a plafon alatt. Nagyon sokféle külsővel készül, számos nagyszerű funkcióval. A legtöbb klíma igény az oldalfali split klímával megoldható.

Klímatípusok választási szempontjai

• Klímatípusok teljesítménye

A klímatípusok választásakor a helyes teljesítmény meghatározása kulcsfontosságú. Az általánosságban elfogadott számolás, hogy minden négyzetméterre 0,1 kW klíma-hűtőteljesítmény szükséges. Pl. 25 m2-es szoba esetében – 2,5 kW-os klíma megfelelő lehet, átlagos szobát feltételezve, átlagos használattal. Valójában a helyiség alapterülete csak egy adat, ami számít. A megfelelő klíma kiválasztásához valójában figyelembe kell venni még, a belmagasságot, az ablakok felületét és fekvését, a helyiség használati szokásai, hányan használják a helységet, és az épület hőszigetelést is, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

• A klíma lelke a kompresszor

A klíma lelke a kompresszor, aminek élettartama korlátozott. Az egyes típusok között jelentős különbségek lehetnek hatékonyságban és élettartamban egyaránt. A klíma ára, műszaki adatlapja és a forgalmazó által vállalt garancia hossza sok esetben jó támpont lehet. Az ár a klímák esetében is többnyire tükrözi a minőséget és a várható élettartamot. Érdemes az inverteres megoldást választani. Ez ugyan többe kerüld, de az alacsony áram fogyasztása miatt, akár 1 – 2 nyár alatt behozhatja az árát.

• Klíma távirányító

Manapság már szinte minden klímához jár a távirányító. A vezeték nélküli infra távirányító teljes kényelmét kínál. A fotelünkben ülve kényelmesen módosíthatjuk a beállításokat, programozhatjuk, ki és bekapcsolhatjuk.

• Klímatípusok zajszintje

A különféle klímatípusok minden esetben adnak ki hangot működés közben. Ennek mértéke azonban jelentősen eltérhet egyes klíma-modellek esetében. Célszerű vásárlás előtt kipróbálni a bemutatóteremben, de a műszaki adatlapon leírtak is sokat mondanak. Ha önnek fontos, hogy a klíma hangja ne zavarja a munkában vagy a pihenésben, mindenképpen halk berendezést válasszon. H a zajszint 30dB alatt van, az már egész jó, 25dB alatt pedig kiválónak mondható.

• Klímatípusok garanciája

A minőségbeli kérdések a legvitatottabb kategóriába tartoznak, hiszen többnyire csak tapasztalat útján lehet eldönteni, hogy melyik berendezés mennyire megbízhatóan és színvonalasan végzi a dolgát. Ugyanakkor nagyon jó támpont a klíma garancia idejének figyelembevétele. A minőségi klímákra legalább 5 évet ad a gyártó, de nem ritka a 10 év garancia sem.

Nagyon fontos kérdés, hogy még vásárlás előtt pontosan tisztázzuk, ki milyen esetekben és milyen feltételekkel vállalja a garanciát. Könnyen probléma lehet akkor, ha más a klíma forgalmazója, és más az, aki beszereli, vagy karbantartja. Ilyen estekben gyakran előfordul, hogy meghibásodás esetén a forgalmazó a szerelőre, a szerelő pedig a forgalmazóra mutogat, gyári hibára hivatkozva.

A legjobb megoldás, ha a forgalmazó végzi el a beszerelést és a karbantartást is. Így bármilyen probléma esetén egy kézben van a megoldás.

Szintén nem javasolt a telepítés helyétől nagy távolságra lévő üzletből vásárolni klímát, bármilyen csábító is az ára, illetve olyan helyről, ahol nem tudják biztosítani a szakszerű telepítést, karbantartást és a garanciát.

• Klímatípusok energia-hatékonysága

Az energiahatékonyság kérdése sem lehet elhanyagolható klímaválasztás alkalmával, hiszen zsebre megy. Sokkal jobban, mint gondolná. Minél hatékonyabb egy berendezés, annál kevesebb energia szükséges az üzemeltetéséhez. Ma már nem ritka az A+++ energia-besorolású klíma sem. Sajnos az olcsó klímák, azért olcsók, mert nem minőségi alapanyagokból készülnek, és gyakran elavult technológiával működnek. Így csak az előállításuk és az áruk olcsó, a használatuk már bizony drága.

Egy minőségi klíma minőségi alapanyagok felhasználásával készül, és korszerű technológiát alkalmaz. Ezért megbízható és halk a működése, hosszú az élettartama, és alacsony az áramfogyasztása. A mai energia árak mellett ez utóbbi az, ami igazán olcsóvá teszi.

• Klímatípusok dizájnja

 

A gyártók természetesen törekednek a vevők mindenféle igényét kielégíteni. Ezek alól a klímaberendezések sem jelentenek kivételt. Nagyon sokféle, kimondottan jó megjelenésű, esztétikus kialakítású klímát kínálnak. Ugyanakkor a legtöbb esetben a külalak és a technikai paraméterek csak kompromisszumokkal járnak együtt.

Ugyanitt meg kell említeni a különféle beltéri egységeket is. Az oldalfali split klíma jól látható lesz a helyiségben. A kazettás klíma megoldás már jobban beleolvad a mennyezetbe. Az oldalfali pedig ránézésre fűtőtestnek látszik.

• Alap / extra / kényelmi funkciók

Ez az a pont, amiben szintén nagyon sokféle lehetőséget kínálnak a gyártók és gyártónként is eltérő minőségben, kivitelben. Vegyük sorra a hűtés és fűtés funkciók mellett a legfontosabb egyéb funkciókat.

– Kihelyezett hőérzékelés (Follow me): Ebben az esetben a klíma a távirányítóba helyezett érzékelőn keresztül méri a hőmérsékletet és ennek megfelelően is szabályoz. Jelentőségét akkor érthetjük meg, ha a távirányítót oda helyezzük a helyiségben, ahol a kívánt hőmérsékletet szeretnénk elérni.

– Időzítő: A klíma automatikus be-, illetve kikapcsolását szabályozhatjuk ezzel a funkcióval egy egyszerű előreprogramozás után.

– Temperálás: Fagymentesítő funkció, nem engedi a helyiség hőmérsékletét 10˚C alá süllyedni. Ez előnyös lehet nyaralók vagy más, ritkán használt helységek fűtésénél.

– Páramentesítő: A levegő páratartalmát csökkenti anélkül, hogy a hőmérséklet jelentősen változna.

– Meleg indítás: Fűtési üzemmódban a klíma addig nem kezd levegőt befújni, amíg a beltéri hőcserélő fel nem melegedett. Ezzel elkerülhető a hideg levegő befújása, a huzathatás.

– Éjszakai üzemmód: Az éjszakai üzemmódban, alkalmazkodva a csökkent igényekhez, a klíma automatikusan növeli (hűtéskor) vagy csökkenti (fűtéskor) a beállított hőmérsékletet. Ennek köszönhetően jelentős energia-megtakarítás érhető el.

– Mozgásérzékelős vezérlés: A berendezés egy mozgásérzékelő segítségével érzékeli, ha a helyiségben tartózkodik, így normál teljesítménnyel dolgozik, de ha a helyiség üres lesz, akkor átvált alacsonyabb teljesítményre. Ezáltal a klíma energiát spórol meg.

– Higiénia, levegő tisztítás: Ma már a jogosan elvárt funkciók közé tartozik az, hogy a klíma ne csak keringesse, hűtse, vagy fűtse, de meg is szűrje a levegőt. Egyes gyártók ezen fejlesztései már olyan nagy mértékűek, hogy a klíma akár baktérium-, illetve pollenmentes levegőt is képes biztosítani. Ehhez különféle szűrők és bevonatokat alkalmaznak. Ilyen a plazmaszűrő, az UV-lámpás fertőtlenítő, a Golden Fin bevonat, a Silver Ion, vagy az aktívszenes szűrők, hogy csak néhányat említsek. Ezeknek a funkcióknak a leírását minden esetben megtaláljuk a termékkel kapcsolatos leírásokban.

Szakemberként azt tanácsolhatjuk, hogy azt a klímát érdemes választani, amit a szakember javasol. Mert tudják… „Cipőt a cipőboltból…”. A jó szakember ismeri a lehetőségeket, a buktatókat és képes azt az Ön igényeihez alakítani.